Росія не була цікава іноземним інвесторам ще до анексії Криму, - опитування

За підсумками опитування консалтингової компанії ATKearney, проведеного на початку 2014 року, Росія єдина з країн БРІКС не ввійшла в топ- 25 держав, найбільш привабливих для іноземного капіталу

Опитування проводилося ще до початку подій у Криму і не відображає погіршення ділового клімату в країні, що стався після введення міжнародних санкцій, пише РБК daily.

Індекс довіри іноземних інвесторів складається ATKearney на основі опитувань 300 компаній з оборотом від $1 млрд, причому на ці корпорації припадає 75 % глобального потоку прямих іноземних інвестицій. Індекс не враховує фактично зроблені інвестиції, а лише оцінює майбутні наміри інвесторів вкласти кошти в проекти в інших країнах світу.

Точне місце Росії в рейтингу компанією ATKearney не розкривається, але відомо, що в топ- 25 країн, найбільш привабливих для закордонних інвесторів, вона не ввійшла. При цьому українські події навряд чи вплинули на такий результат, оскільки опитування інвесторів проводилися в січні-лютому, тобто ще до втручання Москви в ситуацію в Криму, на початку березня 2014 року.

"У сучасній глобальній економіці країни конкурують між собою за залучення інвестицій. Наявність умов, сприятливих для ведення бізнесу та гарантують правову і політичну стабільність, є колосальною перевагою для потенційних інвесторів. Ризик посилення санкцій привів до скорочення припливу іноземного капіталу і змусив багатьох переглянути свої інвестиційні плани. Інвестиції в Росію впали на 4 % у першому кварталі цього року і тим самим знизилися до мінімальних за всю історію значень в порівнянні з іншими ринками, що розвиваються. Іноземні інвестори перемикають увагу на ринки з більш надійним рівнем прибутковості", - коментує підсумки дослідження Пер Хонг, керуючий партнер ATKearney в Росії.

З початку цього року відтік інвестицій з Росії різко прискорився. За даними ЦБ , тільки за перший квартал 2014 з країни «пішли» 63 млрд дол. Мінекономрозвитку прогнозує відтік капіталу в цьому році на рівні 90 млрд дол