Росія свого домоглася: Shell припиняє розвідку сланцевого газу в східних областях України

Royal Dutch Shell призупинила розвідку родовищ сланцевого газу на сході України через побоювання за безпеку співробітників і виходить з проекту

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на главу фінансового підрозділу компанії Саймона Генрі, інформує Еспресо.TV.

"Це не вихід, але ми беремо перерву для наших наземних операцій", - сказав топ-менеджер.

Shell веде розробку Юзівської площі - геологічної формації, яка розташована на території Донецької і Харківської областей. Перший газ компанія виявила на Павловсько-Свєтловському родовищі в Харківській області у жовтні 2013 р. Крім Shell в сланцевих проектах на Україні зайняті Chevron і ExxonMobil.

Нагадаємо, зараз обстановка на південному сході України продовжує залишатися неспокійною. На території Донецької та Луганської областей українські силовики ведуть боротьбу з озброєними ополченцями, є втрати з обох сторін.

Довідка Еспресо.TV. Сланцевий газ - вагома альтернатива російському газу, тому РФ найперше була зацікавлена у недопущенні розробки сланцевих покладів в Україні. В Україні перспективними газоносними районами є Юзівська та Олеська площі. На лютий 2012 Державна служба геології та надр України оцінювала перспективні запаси традиційного та нетрадиційного газу на Олеській та Юзівській газоносних площах в 7 трлн кубометрів.. 

На сьогоднішній день обсяг досліджених і оцінених обсягів сланцевого газу в Україні становить 1.2 трлн куб. метрів, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами резервів цього типу після Польщі, Франції та Норвегії. 

Влітку 2013 року в Харківській області розвідувальне буріння на свердловині "Біляївська-400", яке вела компанія Shell в рамках договору про спільну діяльність з ПАТ"Укргазвидобування", підтвердило наявність запасів сланцевого газу.

У грудні 2013 року розпочато буріння другої свердловини в Харківській області - "Ново-Мечебилівська-100".

Весь цей час не переставали точитися суперечки щодо "екологічної небезпеки" для України через видобуток сланцевого газу. Головним аргументом проти видобутку вважається ймовірне забруднення питних вод мийними засобами, спиртами та іншими хімікатами, які додають у рідину для гідравлічного розриву газоносних пластів.