В Росії нафантазували, що витратять на Крим 1,15 трлн рублів

Проект програми розвитку Криму продовжує дорожчати. В останній версії Мінрегіон Росії пропонує витратити 1,15 трлн руб

У розпорядженні газети "Ведомости" виявилася остання версія проекту програми розвитку Кримського федерального округу до 2020 р. Мінрегіон пропонує витратити до 1,15 трлн руб., з них 1,1 трлн - з федерального бюджету. 

Раніше навіть найдорожчий варіант колишнього проекту коштував дешевше - максимум 978 млрд руб., базовий оцінювався в 723,6 млрд.

Головні цілі, пише Мінрегіон, - зняти інфраструктурні обмеження, вирішити земельні питання і підвищити якість життя. Інфраструктура Криму зношена, констатує відомство, це "один з найбільш водонедостаточних регіонів Європи", власна енергосистема забезпечує регіон лише на 17 %, рівень газифікації - 46 % при среднероссийских 65 %. Відносно розвинений транспортно-дорожній комплекс, зазначає Мінрегіон, але він вимагає реконструкції, промисловий комплекс потребує модернізації, літній туризм необхідно перетворити у всесезонний.

Мінрегіон пропонує три сценарії: інерційний, оптимістичний і інноваційний. У всіх варіантах основу фінансування становлять кошти федерального бюджету. 

Найдешевший сценарій - інерційний (всього 324,3 млрд руб). Він вирішує тільки основні соціальні та інфраструктурні проблеми. Другий - оптимістичний (1,06 трлн руб. ) - знімає інфраструктурні обмеження. Схвалити Мінрегіон рекомендує інноваційний сценарій ціною в 1,15 трлн руб., він дозволить вирішити також соціальні проблеми і підтримати реальний сектор. За цим сценарієм у 2020 році ВРП повинен вирости в 3,8 рази по відношенню до 2014 р., номінальні зарплати населення - в 6,3 рази до 75 665 руб. 

Концепція сира, буде переписана, розповідає джерело близьке до Міністерства Криму: "Ні про які трильйони мови бути не може - грошей у бюджеті немає, витрати скарбниці на регіон будуть набагато менші. У документі має бути якась ідея, а не просто набір заходів і витрат".

Оцінки Мінрегіону збігаються з експертними, каже директор регіональних програм Незалежного інституту соціальної політики Наталя Зубаревич, але багато ризиків: структури, що працюють в Криму, можуть потрапити під санкції, велика ймовірність подорожчання проектів, під питанням і фінансування. У будь-якому випадку постраждають інші регіони, визнає Зубаревич: розвивати Крим будуть за рахунок скорочення їх інфраструктурних програм. Уряд вже обговорює перенесення термінів будівництва моста через Лену заради фінансування Криму.