Україна повинна показати, що ми маємо, чим поділитися із “розгубленою” Європою, - Гудзяк

Майдан в Україні показав європейцям інші моделі співжиття

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив владика Борис Гудзяк.

За його словами, те, що впродовж останнього півріччя Україна не сходила зі шпальт міжнародних медіа, примусило європейців вперше усвідомити, що Україна є.

"Сьогодні європейці хапаються за голову і кажуть: ми багато чого не розуміємо. Велика подача пропаганди з Росії, яка щотижня проявляється менш достовірно, це є момент великої відкритості і великого шансу для України. Також великої відповідальності нас всіх", - зазначив владика.

"Якщо ми могли рік тому сумніватися, що ми безсилі, останнє півріччя всі ці події – чиста жертва нових мучеників, активізація молоді, суспільства – показала те, що ми маємо єдність, якою зацікавився весь світ. Сьогодні Європа розгублена сама, це не означає що в Європі все втрачено, там є багато до чого ми прагнемо, але є вже розуміння, що ми можемо чимось з ними поділитися, що не підемо туди з протягнутою рукою", – вважає Гудзяк.

Він наголосив, що "ми, які це пережили в Україні, не маємо права в цьому сумніватися".

За словами Гудзяка, українці мають, чим поділитися із європейцями: "Речі, які можуть належати до традицій, але певним чином через радянськість були тимчасово втрачені і відновлені нині. Є прості речі, що європейці вже не співаються пісні, що вже не дуже вміють сісти за стіл, комунікація стала віртуальною, радикальний індивідуалізм, який доходить до самотності. Майдан показав європейцям інші моделі співжиття. Можливо, це такий момент екстазу, я думаю, що там було автентичне перечуття, що матиме певну тривалість", – вважає владика.