Greanpeace вдалося звільнити Arctic Sunrise

Слідчий комітет РФ зняв арешт з судна Arctic Sunrise, повідомляє прес-служба природоохоронної організації Greenpeace

"Арешт з судна знято. Поки ми не знаємо, в якому воно стані. Своїм ходом воно точно йти не може, так як кілька місяців не було його належного технічного обслуговування. Там досі вилучено частину обладнання. Наступного тижня група наших фахівців приїде в Мурманськ, огляне технічний стан судна і виробить програму", - цитує повідомлення "Інтерфакс".

У Greenpeace уточнили, що адвокати побували в порту Мурманська і підписали акт приймання, вказавши, що технічний огляд не проводився. "Проте СК відмовляється закривати кримінальну справу, посилаючись на те, що експертиза вилученого раніше обладнання ще не завершена. Тепер наше головне завдання - оцінити стан Arctic Sunrise і обсяг завданої йому шкоди з моменту незаконного затримання", - пояснили представники організації. З судна було знято навігаційне обладнання. У СКР інформацію про зняття арешту поки не підтвердили.

Напередодні стало відомо, що терміни розслідування у справі про напад екологів на платформу "Прирозломна" з судна Arctic Sunrise продовжено до 24 червня.

Судно міжнародної екологічної організації Greenpeace Arctic Sunrise під прапором Нідерландів було затримано російськими прикордонниками в Печорському морі 19 вересня минулого року після спроби екологів провести акцію проти видобутку нафти на платформі "Прирозломного". Судно було під конвоєм доставлено в порт Мурманська і заарештовано, воно знаходилося в закритій частині порту.

Greenpeace домагався дозволу на технічний огляд судна з жовтня, але до цих пір діставав відмови. Апеляція на останнє рішення Санкт-Петербурзького суду з цього приводу була призначена на 18 червня.