Freedom House: Російська влада хоче назавжди закрити рота правозахисникам

Американська правозахисна організація Freedom house рішуче засуджує дії Росії, що змусила п'ять некомерційних організацій зареєструватися як „іноземних агентів”

Президент Freedom House Девід Кремер заявив у цьому зв'язку, що, як він висловився, російський уряд більш навіть не вдає, що розглядає демократичні інститути як частина суспільства, повідомляє Радіо Свобода.

Насильно змусивши п'ять організацій, що займаються правозахисною діяльністю, зареєструватися в якості іноземних агентів Кремль продемонстрував, що його мета - змусити замовкнути групи, що відстоюють базові права і свободи.

Freedom House закликає Європейський суд з прав людини розглянути в пріоритетному порядку скаргу російських правозахисних організацій на те, що їх змусили зареєструватися як іноземних агентів, що, з їхньої точки зору, порушує Європейську конвенцію.

Раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції Росії внесло п'ять некомерційних організацій до реєстру "іноземних агентів" після набуття чинності закону, що дозволяє проводити цю процедуру примусово. Крім асоціації "Голос" в список НКО "іноземних агентів" увійшли громадська організація на захист демократичних прав і свобод "Голос", "Центр соціальної політики та гендерних досліджень", фонд "Костромський центр підтримки громадських ініціатив" і регіональна громадська правозахисна організація "Союз Жінки Дону".

З червня минулого року в Росії як іноземного агента була зареєстрована лише одна некомерційна організація "Сприяння розвитку конкуренції в країнах СНД".