Нардеп від УДАРу пропонує узаконити побори в лікарнях

Нардеп від "УДАРу" Сергій Каплін зареєстрував у Верховній Раді законопроект №4019а "Про забезпечення прозорої діяльності благодійних організацій, що діють на території закладів охорони здоров'я"

Документ встановлює правовий режим функціонування благодійних фондів при лікарнях та поліклініках, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Ділову столицю".

Згідно з проектом закону, організація, яка приймає пожертви, повинна укласти договір з медзакладом і передавати йому не менше 80% зібраних коштів, а решту може лишити собі у якості "адміністративних витрат".

В документі вказано, що раз на місяць фонд повинен звітувати перед медзакладом про зібрані кошти, а медики раз на три місяці повинні оприлюднювати інформацію про суму пожертв у "спеціально відведеному місці". Щоправда, адміністрація медзакладу не зобов'язана повідомляти, на що саме витрачено внески.

Законопрект фактично узаконює побори у медичних закладах України. Причому, можна знайти чимало прикладів, як можуть витрачатися зібрані таким чином гроші. 

Видання зазначає, що днями прокуратура Запоріжжя почала розслідування за фактом розтрати благодійний внесків у одній з лікарень міста. З пацієнтів зібрали більше 220 тис грн і підписали договір з сумнівними постачальниками товарів медицинського призначення, після чого дана фірма безслідно зникла разом з грошима.