Продан: Умови Росії щодо утворення ціни на газ неприйнятні для України

Міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що переговори з урегулювання спірних газових питань між Києвом та Москвою, які відбулися у Брюселі "зробили крок уперед", проте у разі, якщо сторони не дійдуть згоди, Україна піде у Стокгольмський суд

Про це міністр заявив вранці у вівторок на прес-конференції, що відбулася після довгих переговорів, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Сьогодні ми провели черговий раунд переговорів, і на жаль не змогли узгодити механізм формування ціни", - повідомив Продан.

За його словами, була домовленість сторін щодо того, щоб вирішити проблемні питання пакетом угод, при якому після узгодження ціни буде узгоджена оплата заборгованості.

"Але змінилася позиція Російської Федерації щодо формування ціни" - повідомив він.

За його словами, Газпром запропонував знижку на експортні мита на газ, але, як стверджує український міністр, це рішення російської сторони "може бути скасоване кожної миті".

"Тому ми не хочемо цього сприйняти і хочемо досягнути справедливої ціни", - констатував Продан.

Крім того, Продан повідомив про відповідні висновки Європейської комісії. Також він назвав доброю новиною той факт, що переговори будуть продовжені.

"Якщо домовленостей досягнуто не буде, ми будемо вирішувати свої взаємовідносини у Стокгольмському суді", - заявив Продан.