Столичний суд заборонив незаконну забудову Софійського собору, - прокуратура

Господарський суд міста Києва за втручання прокуратури столиці повернув з незаконної оренди 0,87 га земель історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ»

Про це повідомляє Еспресо.TV. з посиланням на прес-службу прокуратури Києва.

За даними відомства, у 2007 році рішенням Київради земельна ділянка в провулку Киянівському, 12-а, вартість якої складає майже 58 млн грн, була надана в короткострокову оренду столичному товариству для будівництва офісно-житлового комплексу з підземним паркінгом. Згодом, в договір було внесено зміни, а саме подовжено строк користування ділянкою до 10 років та змінено орендаря.

«Утім, як з’ясувалося в ході перевірки, вказана земля знаходиться в межах центрального історичного ареалу міста на території архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Не зважаючи на це, ділянку було віддано під забудову житлового комплексу, планування якого жодним чином не регламентувалось з існуючою забудовою та загальним силуетом ансамблю споруд Софійського собору», - розповіли у прокуратурі.

Крім цього, було встановлено, що особливо цінна земля заповідника надавалась орендарю без жодного погодження з секретаріатом ЮНЕСКО, який опікується всесвітньо-культурною та природною спадщиною.

У зв’язку з цим прокуратура столиці заявила до суду позов з вимогою визнати незаконними і скасувати рішення Київради та договори оренди землі. «Суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва та задовольнив позовні вимоги в повному обсязі», - зазначили у прес-службі.