WSJ: Обамі в діалозі з Путіним варто наслідувати приклад Рейгана

З нагоди недавньої річниці смерті американського президента Рональда Рейгана в журналісти згадують, як їх колишній лідер вів справи з Радянським Союзом

За 10 років, що минули з кончини Рейгана, світ набагато більше дізнався про методи Рейгана: тепер їх можна використовувати при спілкуванні з Росією, стверджує видання The Wall Street Journal у матеріалі, перекладеному InoSMI.ru.

На думку автора статті - екс-представника США в ООН (1981-1983) і екс-директора у справах контролю озброєнь (1983-1987) Кена Аделмена - якби Барак Обама засвоїв "уроки Рейгана", це дозволило б йому набагато ефективніше протистояти російській державі.

Видання ставить у заслугу Рейгану те, що він поставив перед собою чітку мету - закінчити холодну війну, і виклав просту формулу здійснення цієї мети: "Ми виграємо - вони програють". Аделмен пише, що під час перебування директором з контролю озброєнь він спостерігав, як Рейган слідував цій тактиці. У 1986 році на переговорах у Рейк'явіку з Михайлом Горбачовим Рейган фактично не пішов ні на одну поступку СРСР (доказом тому є документи, розсекречені після смерті Рейгана).

Важко уявити, щоб Обама дотримувався принципу "ми виграємо - вони програють" у боротьбі з Путіним через Україну та Сирії, зазначає видання. "Нинішня адміністрація, схоже, готова погодитися на нічию", - вважає автор.

Крім того, Рейган йшов на конкретні кроки, щоб просунути свою стратегію, пише газета. До таких кроків, зокрема, відноситься доктрина Рейгана "мир завдяки силі", зміст якої полягав у нарощуванні військової потужності США. Крім того, президент вів "війну ідей", щоб делегітимізувати радянську систему. Лідер США вміло знаходив слабкі місця держави-противника, констатує видання, відзначаючи, що сьогодні США навіть не намагається "вдарити Москву по самому уразливому місцю".

Автор доходить висновку, що розпад СРСР був повною перемогою Рейгана - завершенням холодної війни на його умовах Рейгана: "Ми виграли, вони програли".