Цензура в дії: Мінкульт Росії заборонив виставу про Майдан на книжковому фестивалі

Видання Colta.ru, а також товариство "Меморіал" не беруть участь у Московському міжнародному відкритому книжковому фестивалі через цензуру

Зокрема, на вимогу міністерства культури з програми Московського міжнародного книжкового фестивалю (ММОКФ) виключено показ двох вистав, що його організували Colta.ru, передає Еспресо.TV.

Йдеться про дитячий спектакль за п'єсою "Душа подушки" Олжаса Жанайдарова і про дорослу виставу за п'єсою Максима Курочкіна "Травоїдні".

"За наявною інформацією, в п'єсі" Душа подушки" можна простежити ознаки пропаганди гомосексуалізму серед неповнолітніх. П'єса "Травоїдні" містить нецензурну лайку", - йдеться в листі за підписом першого заступника міністра Володимира Аристархова, який 9 червня, отримали організатори ММОКФ. 

У результаті Colta.ru зняла свою програму з фестивалю і відкликала своє інформаційне партнерство. Про зняття своєї програми з Відкритого книжкового фестивалю заявило також правозахисне та благодійне товариство "Меморіал", оскільки організатори фестивалю не дозволили читку п'єси українського драматурга Наталії Ворожбит "Щоденники Майдану".

"Кілька днів тому ми вперше зіткнулися з цензурою на фестивалі: керівництво ЦДХ зажадало вилучити з нашої програми читку документальної п'єси Наталії Ворожбит "Щоденники Майдану". Ця вимога більше схожа на дружнє прохання, і ми вирішили перенести читку п'єси на осінь у "Меморіал"", -  йдеться в заяві кураторів програми "Меморіалу".

Окрім того, Держдума Росії ухвалила в другому читанні поправки до "антиекстремістського законодавства". Відтепер висловлювання в інтернеті прирівнюються до публічних і, відповідно, за "публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності" та "розпалення ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності" передбачена кримінальна відповідальність.