Кримська влада вирішила створити "зелені коридори" для українських продуктів

Кримська влада створює "зелені коридори" на митниці для українських постачальників продовольства

"Перевірку здійснювати окремою групою в прискореному режимі. Необхідно розрядити ситуацію на цьому тижні", - заявив голова Ради міністрів Криму Сергій Аксьонов в ході апаратної наради в Криму, звертаючись до віце-прем'єра республіки Михайлу Шеремету, пише газета "Капитал".

Таким чином кримські чиновники сподіваються зупинити подорожчання продовольства і запобігти дефіциту продуктів харчування. Аксьонов наполягає, щоб співробітники митниці та прикордонної служби працювали без вихідних до тих пір, поки ситуація не стабілізується.

Також Аксьонов доручив Радміну позбутися від компаній-посередників, які, на його думку, беруть за свої послуги 15%. 

22 травня Россільгоспнагляд зняв заборону до 1 липня для всіх, крім виробників свинини. Послаблення російського контролюючого відомства не принесло належного результату. Проблема дефіциту продовольства на півострові так і не була вирішена.

"Зараз же прикордонна зона - в блокпостах. Вони хочуть пропускають, хочуть не пропускають. Страждають в основному великі постачальники, дрібні вирішують питання на місці", - пояснює директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

Разом з дефіцитом на півострові почалося подорожчання продовольства. Крім нестачі товарів, сприяло цьому відсутність безготівкового розрахунку між материковою Україною і Кримом, а також різниця між вартістю українських і російських продуктів харчування.

"Оптові ціни російських виробників значно вищі від українських, і природно це впливає на зростання ціноутворення в Криму. Ціни в Краснодарському краї ... з соціальних товарах вище на 50-60%, по інших товарних групах - на 50-100%", - зазначила міністр економічного розвитку Криму Світлана Верба.

Директор дистриб'юторської фірми, що поставляє на півострів молокопродукти, на умовах анонімності розповів газеті "Капітал", що заборона на ввезення українських товарів планується відстрочити не до 1 липня, а до наступного року.

"До 1 січня будь-які огляди і митниці скасовуються. Мабуть, сторони знайшли якийсь компроміс", - говорить співрозмовник видання.

Чи зможуть російські виробники вирішити питання з логістикою найближчим часом - невідомо. Єдиний оператор перевезень для транспортного обслуговування Криму "Єдина транспортна дирекція" рекомендує гравцям користуватися поромної переправою і автомобільним повідомленням. Але на переправі працює тільки один пором, який не може вмістити всіх бажаючих, автомобільне ж сполучення з Росією можливо тільки через схід України, де проводяться бойові дії.