Кримські виробники алкоголю залишають півострів

Кримські виробники алкоголю намагаються врятувати бізне. Деякі гравці стали отримувати федеральні марки для поставок алкогольних напоїв у Росію, інші намагаються зареєструватися на материковій Україні

Про це пише газета "Капітал"

"Ми відправили першу партію продукції на російський ринок", - розповідає засновник кримського біологічного виноробного господарства Павло Швець і додає, що такі ж марки оформив Севастопольський винзавод.

Раніше прес-секретар Федеральної служби з регулювання алкогольного ринку (Росалкогольрегулювання) Олександр Куликов заявив, що в другій половині червня марка буде видана кримському виробникові ігристих вин «Новий Світ».

Зараз на півострові алкогольну продукцію випускає близько 100 заводів, свідчать дані Державної служби статистики. З них близько 30 були в держвласності і зараз націоналізовані Росією.

Проблеми у виробників почалися після анексії Криму Росією в середині березня. Тоді заводи не змогли більше отримувати українську акцизну марку, так як були відключені від податкової системи України.

Зараз вивозити продукцію на материкову частину можуть компанії, у яких є українські марки.

"Запаси марок практично вичерпані", - констатує директор асоціації "Виноградарі і винороби України" Сергій Михайлечко. Російський ринок для кримських підприємств до отримання федеральної марки також закритий.

Сформована ситуація не кращим чином позначилася на продажах місцевих виробників. За словами директора "Нового Світу" Яніни Павленко, з січня по травень продажу ігристих вин компанії впали на 90% порівняно з відповідним періодом 2013 Компенсувати втрати продажів за рахунок туристів підприємству не вдалося - мандрівники не поспішають на курорти півострова. За оцінками екс-міністра туризму і курортів Криму Олександра Лієва, з січня по початок червня півострів відвідали менше 200 тис. відпочиваючих, тоді як за аналогічний період минулого - у п'ять разів більше.

Як раніше писало видання, потужності з розливу горілки на материк перенесла Кримська горілчана компанія, що випускає горілку Medoff і «Мѣрная».

Директор з маркетингу компанії-виробника спиртних напоїв, що побажав залишитися неназваним, сказав, що частково переносити виробництво на материк планує "Інкерман".

Остаточне рішення з цього питання ще не прийнято, повідомив газеті співвласник «Інкермана» Валерій Шамотій. "Ми не маємо наміру втрачати український ринок", - зазначив він, додавши, що якщо возити товари з півострова на український ринок стане неможливо, то частина потужностей може бути розміщена на материковій частині країни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія не визнає продукцію "Масандри" вином, а називає "винним напоєм" і вимагає підвищенний акциз.