Джемілєва і Мариновича нагородили американською Медаллю Свободи

Американський Фонд жертв комунізму присудив Медаль Свободи імені Трумена-Рейгана за 2014 рік кримськотатарському лідеру Мустафі Джемілєву та українському громадському і релігійному діячеві Мирославу Мариновичу

Урочиста церемонія вручення Медалей Свободи відбулася у Вашингтоні біля Меморіалу жертвам комунізму, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Голос Америки.

"Щорічно вибір номінантів викликає в журі Фонду гарячі суперечки. Цього року наше рішення було одноголосним - долі двох наших лауреатів схожі, вони присвятили своє життя боротьбі з комунізмом, піддавалися переслідуванням і провели багато років у радянських таборах за свої переконання в боротьбі за свободу", - зазначив директор Фонду жертв комунізму Маріон Сміт під час церемонії.

Від імені Джемілєва, який не зміг особисто бути присутнім на церемонії, медаль прийняла прес-секретар Меджлісу кримських татар Лілія Муслімова.

Церемонія закінчилася покладанням вінків від різних держав та організацій до статуї Богині Демократії.

Меморіал жертвам комунізму заснований в столиці США 20 років тому за підтримки президента Джорджа Буша старшого. Медаль Свободи імені Трумена-Рейгана вручається Фондом жертв комунізму щорічно з 1999 року - як окремим особам, так і організаціям.

Нагадаємо, в червні лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва нагородили чеською відзнакою "Європейської платформи пам'яті і совісті", а також польською премією "Солідарність".