ЗМІ: Іранські війська увійшли в Ірак

За останні 48 годин на територію Іраку прибули як мінімум дві тисячі іранських військових

Про це  The Guardian з посиланням на високопоставленого іракського чиновника. 1,5 тисячі іранців перейшли кордон з Іраком в районі міста Ханакін, ще 500 іранських військових увійшли в провінцію Васіт, повідомляє Lenta.ru.

Крім того, іранські офіцери готові взяти на себе управління обороною Багдада. Зокрема, до столиці Іраку приїхав командувач елітним підрозділом вартових Ісламської революції генерал-майор Кассем Сулеймані.

The Guardian пише, що частина іранських військових захищатиме місто Самарра (на північ від Багдада), де зберігаються священні для шиїтів святині. Наступ на місто ведуть бойовики-суніти.

Вранці 14 квітня президент Ірану Хасан Рухані заявив, що його країна готова надати військову допомогу сусідам. Однак Рухані додав, що поки з Багдада в Тегеран ніхто не звертався. Раніше допомогу Іраку пообіцяв надати американський президент Барак Обама.

Ситуація в Іраку загострилася на початку червня, коли повномасштабний наступ почали бойовики угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту». Іракська армія не змогла протистояти ісламістам. Місцева влада закликала населення озброюватися, щоб протистояти бойовикам.