Експерт: США готують удар по бойовиках в Іраку

США, ймовірно, ведуть підготовку до нанесення військових ударів по позиціях бойовиків угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" в Іраку

Зміст

Таку думку висловив німецький експерт по Близькому Сходу Міхаель Людерс в ефірі телеканалу N-tv, інформує ІТАР-ТАРС.

Обама повідомив конгрес про відправку військовослужбовців до Іраку

"Американське керівництво прагне уникнути того, щоб створювалося враження, що воно ще раз може провести масштабну операцію в Іраку", - зазначив Людерс. Це не вигідно президенту Бараку Обамі на внутрішньополітичній арені, вважає він.

"У той же час, ясно: США мають намір щось зробити і не хочуть миритися з тим, що Ірак практично розпадається, а радикальні суніти беруть у свої руки владу в багатьох частинах країни", - додав експерт.

При цьому "вельми значну роль" у конфлікті відіграє Іран, який, підтримуючи іракського прем'єр-міністра Нурі-аль-Малікі, парадоксальним чином опинився тепер на боці США. "Те, що існують якась кооперація і переговори (між Тегераном і Вашингтоном), вже по суті маленька сенсація, - зазначив Людерс. - Однак, до чого все це призведе, поки залишається під питанням".

В Іраку тривають бої урядової армії з бойовиками ІГІЛ. Вашингтон нині намагається вирішити, яку допомогу слід надати уряду в Багдаді у зв'язку із захопленням значної частини іракської території екстремістами.