FP: Тегеран і Вашингтон потребують один одного як ніколи

Іран і США можуть стати союзниками, так як жодному з них не вдасться зберегти стабільність в Іраку і Афганістані без іншого.

Вашингтон може не визнавати цього, але Іран - найбільш стабільна держава на Близькому і Середньому Сході. Події в Іраку, Сирії, Пакистані та інших державах регіону затьмарили геополітичне протистояння, яке більше трьох десятиліть характеризувало відносини Вашингтона і Тегерана, - пише Foreign Policy.

США поки ще чинять опір ідеї "повороту до Персії", а Іран не може відмовитися від стереотипу, що роль антагоніста Америки зміцнює його позиції в регіоні. Але коли радикальні сунітські бойовики "Ісламського держави Іраку і Сирії" (ISIS) кинулися через сирійські кордону в Ірак і в лічені дні захопили кілька великих міст, нова реальність стала очевидна: Іран і США потребують один одного більше, ніж будь-коли.

Протягом десятиліть Іран кидав виклик гегемонії США на Близькому Сході, підтримуючи арабські опозиційні групи і такі ісламські рухи, як "Хезболла" і ХАМАС. Але в сунітському світі це нічого не принесло Тегерану. Ісламісти, які в ході "арабської весни" придбали вплив у Сирії, Єгипті та Лівії, демонструють прихильність своїм спонсорам з Саудівської Аравії і держав Перської затоки, а не ідеологічним союзникам з Ірану, зазначає видання.

Тепер іранські чиновники в приватному порядку визнають, що їх уряд більш популярний в Латинській Америці, ніж на Близькому Сході. Іран не зможе грати роль стабілізуючої сили в регіоні, якщо він продовжить кидати виклик США. З іншого боку, адміністрація Барака Обами добре розуміє, що той політичний іслам, який спонсорують традиційні союзники Вашингтона з Саудівської Аравії, набагато небезпечніше для США, ніж той, який пропагує її номінальний ворог - Іран.