Росія втрачає за добу 100-120 млн кубів газу через відмову постачати паливо Україні, - експерт

Через припинення поставок газу Україні продажі російського "Газпрому" нині впали

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Андрій Чубик.

"У росіян нині падіння обсягів продажів, бо втратили Україну: два дні – це втрати, бо за добу 100-120 млн кубометрів пропадають", - зазначив він.

За його словами, непроданий газ потрібно кудись дівати.

"В їхні (російські - ред.) сховища не можна його (газ - ред.) закачати просто так, бо вони працюють у своєрідному режимі, бо це газ для Європи, а їхні сховища розраховані на внутрішнього споживача", - розповів Чубик.

Як вважає експерт, зараз перед Росією постає питання: "залити бетоном газові свердловини чи ні?" Адже, за словами Чубика, взимку попит знову різко збільшиться.

Крім того, експерт не сумнівається, що Україна виграє газову війну з Росією у Стокгольмському арбітражі.

"По факту позовів все одно буде в виграші "Нафтогаз", бо він постраждав більше. Шанси достатньо високі, щоб Україна виграла. Чому? Повертаючись до договору 2009 року: він був підписаний, не базуючись на реальному становищі на ринку Європи, ціна була завищена", - зауважив Чубик.

Нагадаємо, 16 червня Росія припинила постачання газу до України, попередила Європу про можливі проблеми з транзитом газу.

Крім того, російський "Газпром" подав позов в Стокгольмський арбітраж на $ 4,5 млрд до "Нафтогазу". "Нафтогаз України" подав зустрічний позов до "Газпрому" у Стокгольмський арбітраж.

Як передавало Еспресо.TV, сьогодні вдень стався вибух на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" у Лохвицькому районі Полтавської області, постраждалих немає. Правоохоронці не виключають диверсії.