Ізраїль проводить операцію з зачистки Західного берега від ХАМАС

Ізраїльська армія і спецслужби продовжують масові арешти палестинців по всьому Західному березі річки Йордан. Основною метою операції, поряд з пошуками трьох учнів єврейської релігійної школи, називають підрив позицій ісламістського руху ХАМАС, звинуваченого у викраденні підлітків.

Ця кампанія стала наймасштабнішою на Західному березі з часів "другої інтифади", - пише РІА „Новості”. Вона почалася менше місяця тому після того, як ХАМАС повернувся до політичного союзу з главою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом, взяв участь у формуванні єдиного уряду і почав готуватися до загальних виборів, проведення яких теж передбачено угодою про подолання семирічної міжусобиці.

Закликаючи Аббаса відмовитися від альянсу з ісламістами, а міжнародне співтовариство - бойкотувати кабінет "національної єдності", Ізраїль попереджав, що міжпалестинське примирення дає ХАМАС шанс політичним шляхом прийти до влади на Західному березі, зберігши контроль над сектором Газа.

На сьогодні ізраїльські сили, за підрахунками армійської прес-служби, заарештували близько 240 палестинців, в основному лідерів і активістів ХАМАС і обшукали приблизно 800 об'єктів.