Велика Британія поставлятиме в Китай газ на $20 млрд.

Велика Британія і Китай підписали угоди на суму більш ніж 14 млрд фунтів ($ 24 млрд) під час візиту прем'єра Держради Китаю Лі Кецяна в британську столицю

Британська нафтогазова компанія ВР підписала контракт про довгострокові поставки в Китай зрідженого газу з родовищ у різних районах світу. Угода розрахована на 20 років. Вартість поставленого газу за цей період становить $ 20 млрд., інформує ІТАР-ТАРС.

Британо-голландська нафтогазова компанія Royal Dutch-Shell підписала угоду про стратегічну співпрацю з "Китайською національної шельфовою нафтовою корпорацією". Ці компанії зараз вже розробляють спільні проекти з видобутку газу на шельфі Південно-Китайського моря, а також з видобутку сланцевого газу в КНР.

Лондонська фондова біржа уклала домовленість з двома провідними банками Китаю про проведення в Лондоні торгів китайськими юанями. Будівельний банк Китаю офіційно оголосив про створення на основі свого лондонського філіалу першого за межами КНР клірингового центру за операціями в національній валюті КНР.

Державна Китайська банківська корпорація розвитку підписала домовленість з компанією City UK, дочірньою структурою лондонського Сіті, що займається розвитком експорту британської галузі фінансових послуг.

У ході візиту Лі Кецяна між урядами КНР і Великобританії були досягнуті додаткові домовленості про співробітництво в галузі атомної енергетики. Вони розвивають укладену минулого року попередню угоду про участь китайського капіталу у фінансуванні проекту вартістю 16 млрд фунтів ($ 27 млрд) з будівництва нової британської атомної електростанції в Хінклі-Пойнт. Також був підписаний меморандум про розуміння щодо співпраці в галузі будівництва залізниць.

Як відзначають британські економічні оглядачі, офіційний Лондон і приватний бізнес зацікавлені в залученні китайських інвестицій для забезпечення зростання економіки Сполученого Королівства.