Рада відмовилась розглядати закони щодо енергетичної незалежності

Народні депутати не включили на порядок денний пленарного засідання Верховної Ради закони по енергетичній незалежності, внесені урядом

Як повідомляє кореспондент Еспресо.TV, йдеться про закони 4116а, 4117а, 4117а1

Як зазначив народний депутат від «Свободи» Олександр  Мирний, «Свобода» може підтримати внесення в порядок денний, але від того що змінилася ситуація в країні, позиція партії не змінилася.

«Ми не можемо дозволити приватизацію ГТС. Ми не готові його в цьому вигляді підтримувати,бо оператор стає власником і отримує доходи, а країна залишається залізом, в яке власник інвестуватиме, або й ні», - зазначив Мирний.

Нардеп від «Батьківщини» Сергій Соболєв зазначив: «Наша фракція підтримала включення на порядок денний. Але звертаюсь до прем’єра – акцентуйте увагу на тому, що це не є приватизація, а передача в управління. В такому вигляді ми готові підтримати».

Разом з тим, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до парламентарів: «Прошу депутатів закон хоча б прочитати. Українська ГТС була є і залишається державною власністю. Але якщо той, хто хоче щоб з української ГТС залишився лише металобрухт вони за цей закон не голосуватимуть. Труба і сховища – 100% власність держави,  зараз оператором української ГТС який би відповідав критеріям ГТС і мав би гроші на модернізацію ГТС нема. Це державне підприємство замішане в оборудках. Найважливіший елемент – якщо європейці зайдуть в цю операторську систему, тоді Росія не побудує південний потік. Якщо не приймуть, то в Росії буде салют. Бо це відкриє їм двері. Ми прокачували 144 млрд газу, тепер 80, якщо побудуть Південний Потік – в кращому випадку – 40. Перестаньте спекулювати. Читайте закон і не брешіть українському народу».