Українські спеціалісти продовжують обслуговування російських ракет "Сатана", - ЗМІ

Сервісне обслуговування міжконтинентальних ракет РС-20 «Сатана», які перебувають на озброєння ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) Росії, не припиняється попри заборону президента щодо будь-якої співпраці в галузі військової промисловості

Про це повідомив представник конструкторського бюро «Південне» (Дніпропетровськ), фахівці якого виконують роботи з підтримки технічного стану ракет, передає Еспресо.TV з посиланням на «Известия».

На підприємстві зазначили, що скасування договору з російською стороною можливе тільки у разі виходу відповідного указу президента України - цього ще не сталося.

«Наші фахівці їздили до Росії і продовжують їздити з різних питань, насамперед щодо ракетно-космічних проектів. Якщо президент прийме рішення і нам про нього офіційно повідомлять, тоді співпраця буде припинено», - сказав співрозмовник на видання.

За оцінкою експертів, Росія платить українському підприємству за обслуговування ракет близько $ 10 млн на рік. За інформацією на 2008 рік, в російській армії було 75 РС-20.

Довідка: Ракета РС-20 «Сатана» вважається найкращим стратегічним озброєнням у світі. Вона була розроблена дніпропетровським «Конструкторським бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» в 1973 році і прийнята на озброєння радянської армії в 1975 році. РС-20 може доставляти до 10 бойових частин на дальність, що перевищує 10 тис. км. Її цілями є укріплення об'єкти, такі як пускові шахти і командні пункти. «Сатана» перебуватиме на озброєнні до 2022 року. Ракету повинні замінити наземні стратегічні комплекси «Тополь-М» і «Ярс», а також МБР «Булава». Обслуговування російських РС-20 за договором між Міноборони РФ і заводом «Південмаш» має здійснюватися до 2017 року.