В Росії можуть заборонити кеди та взуття на високих підборах

Популярні кеди, балетки і підбори-шпильки можуть бути оголошені поза законом у зв'язку з небезпекою для здоров’я росіян

Депутат нижньої палати російського парламенту Олег Міхєєв («Справедлива Росія») направив звернення на ім'я голови Євразійської економічної комісії Віктора Христенко, в якому він пропонує включити нові медичні ортопедичні вимоги до взуття в техрегламент Митного союзу, передає Еспресо.TV з посиланням на «Известия».

Серед іншого перших в немилість депутата потрапила взуття з плоскою підошвою - кеди і балетки, а також взуття з високим каблуком. Всі ці модифікації взуття, хоч і користуються великим попитом у населення, призводять до порушень будови стопи.

Міхєєв зазначив, що, згідно зі статистикою, близько 40% дорослого населення страждає плоскостопістю. Багато в чому і через це в 2014 році відбувся перший призов юнаків до ЗС Росії з плоскостопістю, так як без цього захворювання знайти призовника, за словами депутата, практично неможливо. На думку депутата, причиною цьому є носіння кедів молодими чоловіками.

Сьогоднішній регламент Митного союзу на взуття визначає параметри міцності кріплень деталей, водонепроникності, хімічний склад, проте біомеханічних і ортопедичних вимог у ньому немає.

У прес-службі Євразійської економічної комісії (ЄЕК) повідомили, що там розглядають будь-яку пропозицію по зміні технічного регламенту і залежно від обґрунтованості пропозицій вносять свої коректування.

«Є певна процедура, відповідно до якої це буде відбуватися. Після надходження до нас ініціатива передається експертній раді, яка складається з профільних фахівців. Однак саме внесення поправок в регламенти у нас законодавчо не закріплено, а в зверненні депутата Міхєєва йдеться про поправку до вже прийнятих регламенти, - зауважили в ЄЕК. - Тому не можна точно сказати, як довго розглядатиметься його ініціатива, але те, що їй буде приділено належну увагу, можна сказати, абсолютно точно».

Нагадаємо, наприкінці минулого року на території Митного союзу була введена заборона на виробництво, ввезення і продаж мереживних трусів через те, що ця продукція не відповідала техрегламенту МС. Захисником мереживних трусів тоді виступив заступник голови Мінпромторгу Віктор Євтухов, який обіцяв домогтися скасування цієї заборони в Росії.