Як луганські електрики стали зірками Youtube

Попри військові дії на Луганщині, місцеві електрики радують інтернет-спільноту своїми незвичними винаходами на кшталт: як зібрати будильник з конденсатора

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на АIN.

Луганчани Павло Павлов та Олександр Крюков одного разу відпочивали з друзями на річці. Хтось з компанії вирішив пожартувати, кинувши в багаття використаний газовий балон (це небезпечно, зате вибух виходить гучний). Приблизно в цей момент народилася ідея YouTube-каналу "Креативні експерименти", якому зараз близько двох років. У каналу - майже 19 000 передплатників, а найпопулярніші відео збирають по 200 000-300 000 переглядів.

В якості девізу автори проекту взяли цитату відомого радянського фізика Петра Капіци: "Наука повинна бути весела, захоплююча і проста. Такими повинні бути і вчені". На каналі "Креативні експерименти" можна подивитися відеомануал про те, як зібрати зварювальний апарат зі скляної банки, солі, металевих пластин, електрода і проводів; як зробити генератор високої напруги за 15 хвилин, як послухати електромагнітні хвилі; як зібрати будильник з конденсатора; як надути кульку гелієм; як зарядити мобільний від залізничних рейок і безліч інших несподіваних, але цікавих речей.

Проект в технічних колах відомий: наприклад, стаття про те, як швидко зібрати генератор високої напруги, викликала бурхливе обговорення на "Хабрахабр".

У авторів роликів - технічна освіта. Павло - співробітник місцевого інтернет-провайдера, Олександр займається ремонтом побутової техніки. Тому технічного матеріалу для зйомок вистачає: старі неробочі телевізори, телефони та інші девайси розбирають і використовують для експериментів. Наприклад, героїнею останнього ролика стала мікрохвильовка: автори вирішили досліджувати, на що здатна напруга з такої печі. Для цього вони послідовно під'єднували до неї лампочку на 300 Вт, гілку дерева, неонову лампу та інші речі. Електрична дуга кожного разу виходила вражаючою.

Олександр і Павло знімають ролики в неробочий час - кожна зйомка може займати кілька годин. Але найскладніша частина роботи - монтаж. "Глядачі іноді нам пишуть, мовляв, такого не може бути, це ви змонтували. Але ми ніколи не фальсифікували експерименти", - стверджує Павло.

Ідеї ​​для експериментів іноді підкидають самі глядачі, а й у самих творців каналу їх стільки, що просто не встигають знімати.

Незважаючи на популярність роликів, на рекламі в YouTube команда поки заробляє небагато (зароблених грошей вистачило, щоб купити камеру Canon 230 для зйомок). Тому винахідники активно думають над тим, як ще можна монетизувати свої ролики. Нещодавно автостопом їздили до Москви на фестиваль авторів YouTube "ВідеоPeople" - спеціально для того, щоб навчитися, як заробляти на відеоконтенті.

На фото: Олександр, Павло та Стас Давидов - ведучий популярного каналу "This is Добре".

"У нас немає конкурентів в Україні чи Росії, ми не бачили, щоб хтось робив щось подібне", - розповідає Павло. 

Приклади креативних експериментів, які знімає луганська команда (не варто повторювати ці досліди вдома):

Відео: Канал Youtube kreosan.