Агент та Футбольна асоціація Гани пропонували організувати "договорняк"

Член Футбольної асоціації Гани (GFA) Обед Нкетіа й агент ФІФА Крістофер Форсайт пропонували за гроші організувати потрібний результат у товариських матчах збірної Гани з футболу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Telegraph за підсумками спільного розслідування з програмою Dispatches, що виходить на Channel 4.

Як повідомляє видання, журналісти Telegraph спільно з Channel 4 впродовж півроку під прикриттям вели розслідування ситуації з договірними матчами в футболі, представляючись інвестиційною компанією, яка хотіла б "проспонсорувати" матчі. У підсумку на них вийшли Нкетіа і Форсайт, що запропонували свої послуги від особи глави GFA Квесі Ньянтакі.

Нкетіа і Форсайт за $170 тис. обіцяли підібрати "суперника з тих асоціацій, з чиїми чиновниками ми зможемо домовитися", суддів, "які танцюватимуть під нашу сопілочку" і забезпечити потрібний результат.

Пізніше Нкетіа і Форсайт організували зустріч з Ньянтакі, на якій був складений договір, за умовами якого "компанія буде призначати суддів на матчі в консультації з асоціацією-членом ФІФА", що є прямим порушенням правил організації. Під час зустрічі президент GFA припустив, що перші два договірні матчі можна буде організувати після чемпіонату світу.

Згодом, коли Нкетіа і Форсайту повідомили про розслідування, обидва вони заперечували свою причетність до договірних матчів, при цьому останній зазначив, що вони "дали ці обіцянки просто, сподіваючись хоч щось отримати від вас", а Ньянтакі заявив, що не читав контракт і не знав про домовленості з організації договірних матчів. Також, за його словами, він не знав, що Нкетіа і Форсайт вимагали близько $50 тис. для GFA.

Також в неділю GFA на своєму офіційному сайті виступила з заявою, в якій говориться, що вона звернулася в поліцію з вимогою розслідувати діяльність Нкетіа і Форсайта. "Ми хочемо запевнити громадськість, що ми не будемо терпіти таке спотворення фактів, і будемо домагатися строгих санкцій проти цих осіб, якщо це виявиться правдою", - йдеться в заяві.