Держдума РФ доручила генпрокуратурі зайнятись Twitter’ом

У Держдумі просять генпрокурора РФ Юрія Чайку перевірити Twitter на предмет дотримання законодавства РФ, яке забороняє публікувати заклики до екстремістської діяльності, і в разі підтвердження відповідних фактів ініціювати блокування цього ресурсу

Відповідне звернення підготував депутат від "Єдиної Росії" Євген Федоров, повідомляє ІТАР-ТАРС.

У понеділок глава Роскомнагляду Олександр Жаров повідомив журналістам за підсумками зустрічі з віце-президентом Twitter Колліном Кроуелом, що акаунти користувачів Twitter, що поширюють повідомлення екстремістського змісту, найближчим часом можуть бути видалені адміністрацією сервісу мікроблогів. Між тим пізніше компанія спростувала слова Жарова.

"Я чув заяви Twitter про те, що він не буде підкорятися російському законодавству", - сказав Федоров. Він нагадав, що, згідно з міжнародним правом, "російському законодавству повинні підкорятися всі, хто діє на території нашої країни". Twitter тут не виняток, підкреслив парламентарій.

"У Росії є закон, відповідно до якого ресурси не повинні публікувати заклики до масових безладів, заклики до здійснення екстремістської діяльності і так далі. Якщо вони допускають такі публікації, вони підлягають закриттю", - пояснив Федоров.

У вівторок депутат направляє запит на цю тему в Генеральну прокуратуру. "Ми просимо перевірити (Twitter) на предмет дотримання законодавства, і, при виявленні підтверджуючих фактів - а це близько 10 фактичних приводів, на які ми посилаємося – по "Правому сектору" і так далі, - при необхідності прийняти рішення про блокування таких ресурсів" , - підтвердив він.

"Закон вже працює півроку і працює нормально", - переконаний Федоров. При цьому він не виключив, що "у зв'язку з відверто нахабною позицією Twitter будемо коригувати і законодавство". "Якщо ми бачимо, що є ресурси, які не виконують законодавство, значить, може бути, десь треба підвищити відповідальність, деталізувати щось", - припустив єдинорос.

Федоров послався на турецький досвід, де "відслідковані зв'язки, коли через механізми Twitter організовуються "помаранчеві революції"."По суті це стає комунікаційною командною мережею по вторгненню у відповідну країну", - вважає він." Може бути, так цей Twitter і задумувався у себе там, в Сан-Франциско? У цій частині ми повинні відслідковувати, щоб це не сталося в Росії", - заявив депутат.