Припинення вогню на Донбасі грає на користь України на саміті ЄС, - політолог

До оголошення припинення вогню на Донбасі президента України Петра Порошенка, можливо, також підштовхнули західні партнери

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив політолог, голова Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.

"Не треба забувати, що саме в цей тиждень відбувається надзвичайно важлива подія – саміт ЄС, який має завершитися підписанням економічно частини Угоди про Асоціацію. Я думаю, що до мирного плану в тому числі підштовхували Порошенка і західні партнери, тому що з точки зору західної дипломатії, дуже добре, якщо під час підписання цієї угоди, обраний президент оголошує про припинення вогню. Можливо, це їм дасть додаткові козирі тиснути на Путіна, щоб він підтримав мирний план", - зазначив політолог.

"На Заході так думають, але багато також думають, що це ілюзія. Тому успіх мирного плану залежатиме від того, наскільки зараз українські силові структури використають цей час, щоб більше мобілізуватися", - вважає Таран.

Нагадаємо, у понеділок ввечері в Донецьку відбулися переговори за участі екс-президента України Леоніда Кучми, представників ОБСЄ, Віктора Медведчука на так званого прем'єр-міністра ДНР Олександра Бородая. Також в переговорах брав участь посол Росії в Україні Михайло Зурабов та колишній нардеп Олег Царьов.

Трохи раніше, терористи ДНР заявили, що готові до переговорів про мирне врегулювання конфлікту та припинення вогню до 27 червня.

27 червня у Брюсселі президент України Петро Порошенко має підписати економічну частину Угоди про асоціацію, яка дозволить запустити механізм зони вільної торгівлі між Україною і державами Євросоюзу.