Депутат назвав три пункти, які допоможуть подолати корупцію

Окрім закону про люстрацію та права відкликати народних депутатів, слід запровадити механізм декларування не лише доходів, а й видатків чиновників

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів народний депутат України, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері боротьби з організованою злочинністю і корупцією органами державної влади та місцевого самоврядування ВР України Юрій Дерев’янко. 

“Тут є три важливих моменти. Перший момент: політична корупція. Щоб її здолати, ми мали б мати можливість відкликати нардепів, які політично зраджують своїм виборцям. Другий момент: той склад персональний всіх рівнів чиновників: судова, правоохоронна, державна служба. Безумовно, потрібен закон про люстрацію. Щоб не було жодних комітетів, а були критерії, за якими людина обійматиме посаду, щоб була перевірка знань. Також закон має перевірити існуючих чиновників. Третій момент: маємо запровадити механізм декларування не лише доходів, а й видатків. У разі якщо чиновник (в першу чергу: судді, прокурори), їхні видатки не відповідають життєвому стилю, то вони мають залишити посаду і бути притягнутими до відповідальності”, - вважає депутат.

Однак, за словами Дерев’янка, третій пункт складно реалізувати, оскільки раніше народні депутати вже відмовилися голосувати за подібні зміни.

"Про декларування, то я прогнозую, що ця Верховна Рада його не зможе ухвалити. Ці норми пропонувалися в наш базовий закон "Про запобігання і боротьбу з корупцією", і ми бачимо, як ці норми "випадали". Будь-які дурниці вигадували, щоб ці норми звідти випадали", - зазначив нардеп.