Скіфське золото з Криму залишиться до вересня в Нідерландах

Виставка кримської колекції золота скіфів триватиме в Нідерландах до вересня

Про це заявив міністр культури РФ Володимир Мединський в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда", передає Еспресо.TV

"Не повернути експонати до Криму, відмовити офіційно або відправити в Київ - значить, де-факто цінності попросту викрасти. Голландці мнуться і з політичних міркувань, поки питання підвішують - виставку продовжили до вересня", - сказав Мединський.

Як відомо, виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" відкрили в археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться в Києві, чотири - у Криму.

Серед більш ніж 500 експонатів - артефакти з скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, предмети побуту стародавніх греків і скіфів.

Нагадаємо, що наприкінці березня МЗС України направило Нідерландам ноту з проханням гарантувати повернення Україні експонатів з виставок кримських музеїв, які перебували на виставці.

У той самий час Крим загрожує перервати музейну співпрацю з Європою, якщо вивезену на виставку колекцію скіфських золотих виробів не повернуть до музеїв півострова, які її надали.