Експерт: Путін відмовився від права вводити війська в Україну, щоб захиститися від санкцій Заходу

Президент Росії Володимир Путін запропонував Раді Федерації забрати у нього право на використання Збройних сил РФ на території України, щоб захистити країну від запровадження третього рівня санкцій з боку Заходу

Про це в ефірі Еспресо.TV  повідомив письменник, публіцист і політичний експерт Костянтин Матвієнко.

За його словами, Росія боїться запровадження третього рівня санкцій і, тому Путін звернувся до Ради Федерації позбавити його права вводити війська в Україні, щоб "відбілити" себе, показати, що Росія не веде війни і відкрита до мирного діалогу.

«Керрі вже попередив, що до запровадження третього рівня санкцій залишилося декілька годин. Росія має показати, щоб вона припиняє війну», - сказав експерт.

Разом з тим, вважає Матвієнко, Україна має зайняти жорстку позицію і вимагати запровадження таких санкцій.

«МЗС спочатку повинен представити докази того, що Росія продовжує війну, представити матеріальні докази – озброєння, документи, пломби на озброєнні, особовий склад. Коли будуть представлені такі докази, Україна може заявити, що росія не виконує мирних угод і просто вимагати запровадження санкцій», - зазначив Матвієнко.

Нагадаємо, 24 червня президент РФ Володимир Путін запропонував Раді Федерації скасувати прийняту 1 березня постанову про використання Збройних сил РФ на території України. 

25 червня Рада Федерація ухвалила відповідне рішення.

Відзначимо, як повідомляло раніше Еспресо.TV, попри рішення Ради Федерації, у президента Росії є безстрокове право на введення військ, видане сенаторами ще в 2009 році Дмитру Медведєву. Саме тоді нинішній прем'єр-міністр, будучи главою держави, отримав "безстрокове право на оперативне використання збройних сил за кордоном".

Відзначається, що даний дозвіл формально не скасовувався.

Навіщо Путіну скасування дозволу на війну в Україні читайте тут.