Перший наносупутник українського виробництва вивели на орбіту

У ніч на 20 червня на навколоземну орбіту виведено перший український наносупутник "PolyITAN-1"

Апатат створили у НТУУ Київський політехнічний інститут, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міністерства освіти і науки.

Як відомо, наносупутники - клас малих штучних супутників Землі, створення яких стало можливим завдяки розвитку мікромініатюризації та нанотехнологій.  Зараз такі апарати все частіше використовуються для різноманітних космічних досліджень.

У КПІ було розроблено наносупутник формату "Сubesat" масою приблизно 1 кг і розмірами 10х10х10 см. Він складається з чотирьох модулів-підсистем: модуля енергозабезпечення, радіолінії, управління та корисного навантаження. 

Створила супутник група молодих науковців та інженерів теплоенергетичного і радіотехнічного факультетів, факультету електроніки, а також Інституту телекомунікаційних систем КПІ під керівництвом кандидата технічних наук Бориса Рассамакіна. Усі модулі, розроблені при створенні цього апарату, можуть бути використані для цілої серії інших супутників.

За словами проректора КПІ з наукової роботи академіка НАН України Михайла Ільченка, метою запуску супутника "PolyITAN-1" є відпрацювання технологічних режимів польоту, створення та дослідження сонячних датчиків для малих космічних апаратів, перевірка енергетики розроблених в університеті сонячних джерел живлення, адаптація до умов космосу і вдосконалення для майбутніх польотів цифрових каналів передачі інформації із супутника  на Землю та команд управління ним, дослідження впливу космічного простору на роботу електронних підсистем супутника, а також дослідження функціонування систем GPS оригінальної конструкції.

Результати, отримані в процесі польоту, молоді дослідники використовуватимуть у тому числі й при проектуванні нових конструкцій малих супутників, створення яких передбачено угодами, укладеними КПІ з іншими університетами.

Запуск було здійснено у рамках міжнародної співпраці КПІ з університетами інших країн. Після презентації інженерної моделі наносупутника в Інституті імені Калмана (Бельгія) київських політехніків було запрошено до участі в Міжнародному проекті QB50, в якому брали участь ще кілька десятків університетів.

Відомо, що апарат вивела на орбіту українська ракета-носій "Дніпро" з пускової бази "Ясний" у Оренбурзькій області РФ.

Нагадаємо, у квітні російська ракета "Протон - М" впала на 54-й секунді польоту після запуску з космодрому Байконур.