В Криму влаштували провокації в День прапора, який кримські татари святкують, попри заборону

Сьогодні 26 червня у Сімферополі, незважаючи на заборону Кримської окупаційної влади, розпочалися заходи, присвячені Дню кримськотатарського національного прапора

Згідно з програмою, святкування розпочалось о 16 годині з дитячого конкурсу малюнку на асфальті на тему «Бизим тараф» («Наш край»), який продовжить фотоконкурс «Байрагъым» («Мій прапор»). Також планується проведення кулінарного конкурсу, виставки робіт майстрів народного декоративно-прикладного мистецтва, спортивні змагання, квест «Бильги къувети» («Сила знань»), майстер-клас з гончарного мистецтва. На завершення вечора відбудеться святковий концерт за участі артистів кримськотатарської естради та фольклорних колективів. Початок концерту – о 18:00, пишуть «Крим.Реалії».

Крім того, сьогодні в Сімферополі в Дитячому парку пройшов флешмоб на підтримку Дня кримськотатарського прапора. Учасниках флешмобу вдяглися у вишиванки й одяг з національними елементами. У руках люди тримали кримськотатарські та українські прапорці.

У цей день, незважаючи на заборону влади, також розпочався автопробіг, присвячений Дню кримськотатарського прапора. За словами організаторів, оскільки маршрут автопробігу не був узгоджений, його учасників можуть оштрафувати, якщо автомобілі будуть їхатимуть у колонах. «Проте ніхто не може заборонити прикрасити свою машину прапорами та їздити в одиночному порядку протягом дня вулицями своїх сіл, селищ і міст», – зазначив представник оргкомітету Ділявер Акієв.

Разом з тим, як повідомляє сайт «QHA», сьогодні, 26 червня в центрі Сімферополя п'ятеро чоловіків напали на машину з кримськотатарськими прапорами. Інцидент стався на перехресті вулиць Самокиша та Севастопольської. Нападники вихопили з машини два стяги, після взялися топтати і рвати їх. Один з нападників заходився бити машину флагштоком.

Хлопці, які перебували в машині, встигли відібрати один з прапорів. Другий невідомі порвали на шматки і кидали в машину зі словами: «Жери!». За словами очевидця, поряд знаходилася кримська самооборона, яка нічого не зробила з цього приводу.

Відзначимо, що в обов'язки кримської самооборони входить охорона громадського порядку.

Нагадаємо, Сімферопольська міська рада відмовила Меджлісу у проведенні заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора в парку ім. Треньова . Проте було вирішено, що Меджліс таки проведе День кримськотатарського прапора, незважаючи на заборону.