Забороненою в СРСР еротикою цікавились Будьонний і Калінін

Російська державна бібліотека показала архів забороненої у СРСР еротики

Наприкінці існування СРСР закритий відділ Російської державної бібліотеки, в якому зберігаються заборонені у Радянському Союзі видання еротичного та порнографічного змісту, нараховував близько 12 тис. примірників, повідомляє Еспресо.TV з посиланям на The Moscow Times.

За словами працівниці бібліотеки Марини Черних, доступ до закритої секції мали деякі члени радянського уряду. Подейкують, що відвідувачами відділу були маршал СРСР Семен Будьонний та перший голова президії Верховної Ради СРСР Михайло Калінін.


Фото: themoscowtimes.com

Історія закритого відділу почалась у 1920-ті роки, коли туди почали привозити вилучену у представників дворянства літературу, зокрема, популярні  у той час еротичні брошури та романи, відомі до революції як "книги для дам".

Найбільший "внесок" до секції зробив у 1930-х роках заступник директора бібліотеки Московського державного університету і колекціонер книжок Микола Скородумов. У його квартирі знайшли 40 тисяч видань, майже сім тисяч із яких виявилися еротичного або порнографічного змісту.

У 1970-х роках до бібліотеки почало потрапляти все підряд, повідомила Черних. 


Фото: themoscowtimes.com

"Вони ховали тут все, що здавалось непідходящим", - пояснила вона, додавши, що не існувало жодної системи відбору видань.

Так, у закритій секції потрапили одна з платівок The Beatles, брошура "Гей - це недобре", англомовна "Камасутра", мемуари колишньої проститутки Ксав'єр Холландер та роман "Місто і стовп" Гора Відала.

Нагадаємо, на минулому тижні Роскомнагляд РФ прирівняв до дитячого порно опис фільму "Життя Адель", який отримав "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю 2013 року.