Нині є три фундаментальні завдання щодо втілення підписаної з ЄС Угоди, - експерт

Імплементація підписаної сьогодні Угоди про асоціацію України з Євросоюзом передбачає створення багатьох органів та урядових комітетів

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський.

"Якщо говоримо про Угоду, то це складний документ, який автоматично не імплементується. Він передбачає створення двох десятків органів, різних комітетів.  Це приблизно тисяча сторінок.  Це буде перший виклик для уряду, в ці комітети треба ввести людей, щоб вони розуміли, що від них хоче ЄС", - зазначив він.

За його словами, перед Україною нині стоять три фундаментальні завдання щодо втілення підписаної з ЄС угоди.

"Перше – модернізація виробничо-технічної бази, друге – модернізація держави як інституту прийняття рішень, третій – модернізація нашої інформативної політики", – наголосив Бураковський.

Однак, на думку експерта, нинішній уряд мало підходить для впровадження цих реформ. "Або ми призначаємо професіоналів, або залишається квотний принцип", – підкреслив він.

Бураковський також зауважив, що не можна затягувати реформи, оскільки суспільні та міжнародні настрої зараз найсприятливіші.

"Якщо ми знову будемо відкладати реформи, зміни, то в нас знову будуть традиційні проблеми. Для реформ в України нині гарні обставини – надзвичайно високий рівень мобілізації суспільства, воно вимагає змін. З іншого боку, міжнародна спільнота готова допомогти Україні. Рівень мобілізації міжнародної спільноти на дипломатичному й економічному рівнях – найвищий за всю історію незалежності. Є третій момент: ми в точці, коли ми дійсно маємо щось робити і не відкладати на завтра, як ми це робили раніше", – заявив Бураковський.