Відмовившись від введення військ в Україну, Путін розчарував 40% росіян

Володимир Путін відмовився від мандата на застосування російських військ на Україні, виданого йому Радою Федерації, але ще за кілька днів до схвалення сенаторами цього рішення президента значна частка росіян - 40% - вважала введення військ необхідним заходом підтримки невизнаних Донецької і Луганської народних республік

Це випливає з результатів опитування, проведеного «Левада-центром» 20-23 червня (вибірка 1600 чоловік з 45 регіонів, статистична похибка не вище 3,4%), передає Еспресо.TV з посиланням на «Ведомости»

У півтора рази більша - 64% респондентів - підтримка участі в протистоянні на сході України російських добровольців. У травні за введення російських військ і участь добровольців висловлювалися 31 і 61% відповідно.

Але це найменш популярні у росіян види допомоги невизнаним республікам: 64% опитаних вважають, що ДНР і ЛНР швидше потребують російського озброєнні та консультаціях військових, 79% - за економічну допомогу, 92% пропонують дипломатичну підтримку. У тому, що Росія активно підтримує проросійськи налаштовані сили сходу України, впевнений кожен другий. Але вони в цьому протистоянні - другорядні учасники: на думку двох найбільших груп опитаних, в конфлікті один одному протистоять озброєні праві радикали з боку Києва (так вважають 52% респондентів) і «народне ополчення» невизнаних республік (67%). 

Усе більше росіян дізнаються про події в Україні від сусідів і друзів - це основне джерело інформації для кожного четвертого жителя країни (у квітні - для кожного п'ятого), а соцмережі - для кожного десятого. Але абсолютна більшість - 91% - як і раніше отримують інформацію з новин телебачення.

79% упевнені, що російські ЗМІ дають їм об'єктивну картину того, що відбувається (у березні - 63%, у травні - 70%), протилежної думки дотримуються 2%. При цьому 18% вважають, що вітчизняні ЗМІ самі сприяють ескалації конфлікту, не згодні з цим 29%. 

Росіяни ще не відчули ціну прямої участі російських військ у конфлікті, звідси така висока підтримка введення військ, зазначає соціолог «Левади» Денис Волков. Якщо після відкликання мандата тема введення військ піде з теленовин, то і частка тих, хто схвалюють таку допомогу може скоротитися, вважає він. 

Нагадаємо, Рада Федерації скасувала свою постанову від 1 березня, яка дає президенту право використовувати Збройні сили РФ в Україні. 

Відзначимо, як повідомляло раніше Еспресо.TV, попри рішення Ради Федерації, у президента Росії є безстрокове право на введення військ, видане сенаторами ще в 2009 році Дмитру Медведєву. Саме тоді нинішній прем'єр-міністр, будучи главою держави, отримав "безстрокове право на оперативне використання збройних сил за кордоном".

Відзначається, що даний дозвіл формально не скасовувався.

Навіщо Путіну скасування дозволу на війну в Україні читайте тут.