Через шахраїв Болгарії загрожує фінансовий колапс

Болгарії загрожує фінансовий колапс, населення в паніці забирає депозити з банків, Євросоюз екстрено виділив € 1,6 млрд на подолання кризи

За офіційною версією, шахраї розіслали повідомлення про те, що найбільші банки знаходяться на межі банкрутства, а страхового фонду не вистачить, щоб компенсувати втрати клієнтів навіть у разі краху одного з них, пише Газета.ru.

Минулого тижня в країні почалася справжнісінька паніка серед населення, яке забрало з банків кілька сотень мільйонів євро. 

Спочатку через дані про підозрілі операції в четвертому за величиною банку країни Corporate Commercial Bank (Corpbank) держава націоналізувала його і ввело зовнішнє управління, а населення стало забирати з нього свої вклади. Потім епідемія страху перекинулася на вкладників третього банку Болгарії First Investment Bank. 

"У болгарських банків високий рівень капіталізації та ліквідності, - зазначає болгарський економіст, керуючий партнер BAC LTD Володимир Кароль. - Але жоден банк не може вижити, якщо всі його клієнти почнуть панікувати і забирати кошти з депозитів". 

Влада спробувала припинити паніку. З заспокійливою заявою в неділю, 29 червня, виступив президент Болгарії Росен Плевнелієв. «Кошти громадян і фірм, які вкладені в банки країни, гарантовані і знаходяться в безпеці», - заявив він. 

Втім, незважаючи на демонстративну впевненість влади, експерти не виключають продовження відпливу коштів з болгарських банків, пише Financial Times. 

«Ситуація в Болгарії більше походить на ту, яку ми спостерігали на початку 2013 року, коли впав банківський сектор Кіпру, - вважає аналітик ІК "Фінам" Антон Сороко. - Тоді теж відбувся різкий відтік вкладів з ключових кредитних організацій, що призвело до проблем з виплатами. Це, в свою чергу, призвело до паніки серед населення - такі події страшні саме тим, що розвиваються як сніжна лавина по непередбачуваного сценарієм, а будь-які слова політиків уже не сприймаються населенням - настільки великий страх, що ситуацію не вийде нормалізувати». 

Влада Болгарії звинувачують у фінансовій дезорганізації зловмисників, які здійснили кримінальну атаку на болгарську фінансову систему. 

«У нас немає банківської кризи, але є криза довіри і кримінальна атака на банківську систему», - заявив Плевнелієв. А місцевий Центробанк (Болгарський народний банк) попередив про системну атаку, що дестабілізує банківську систему і пообіцяв використовувати всі доступні йому інструменти, щоб захистити заощадження населення. 

У суботу, 28 червня, болгарські власті затримали двох чоловіків, обвинувачених у спробах дестабілізувати фінансову систему країни шляхом підбурювання громадян до вилучення банківських вкладів. Один з підозрюваних затримано в Софії, другий - в Русе. За даними BBC, потім були арештовані ще троє. 

Ще двох, за повідомленням болгарського державного Агентства національної безпеки (д'ржавна агенція «Націонална сигурност», ДАНС), співробітники ДАНС під керівництвом районної прокуратури Софії затримали в 15.30 за місцевим часом 29 червня. ДАНС повідомляє, що вивчається зв'язок цих людей з раніше затриманими. У провину панікерам ставиться те, що вони брали участь в наступною схемою. Якась ліцензована інвестиційна компанія-посередник створила мережу асоційованих компаній, що здійснюють маркетингові послуги. Через ці фірми 26 і 27 червня різним фізичним та юридичним особам були відправлені сотні повідомлень, озаглавлених «Інформаційний бюлетень щодо депозитних ризиків болгарських банків». У цьому бюлетені було написано, що Corpbank відчуває кризу ліквідності і що він не єдиний такий, перераховані ще три банки, «навіть невеликий відсоток вилучених депозитів» з яких призведе до їх банкрутства. А крім цих банків кредитні установи з філіальною зв'язком з грецькими банками схильні прямому впливу грецької кризи. 

При цьому, написали шахраї, фонд гарантування вкладів вкрай недокапіталізований і не здатний компенсувати депозити навіть у разі банкрутства одного банку, а Центробанк не має юридичного права компенсувати втрати за депозитами населення. У зв'язку з цим існує ризик обвалу курсу лева (зараз він жорстко прив'язаний до євро) «аналогічно ситуації 1998 року: 

Фальшиві розсилки лягли на благодатний грунт - невпевненість в стійкості банківської системи Болгарії, проблеми банків і всієї економіки в цілому, звертає увагу професор кафедри прикладної макроекономіки НДУ ВШЕ, директор Інституту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв. Крім того, жителі Східної Європи добре пам'ятають труднощі перехідного періоду 1990-х років, тому болгари так легко піддалися паніці. 

«Державний борг Болгарії у відсотках від ВВП - один з найнижчих в Європі, близько 19%, менше тільки у Естонії. Тому Європейський центробанк готовий забезпечити болгарської фінансовій системі необхідну ліквідність, якщо це знадобиться », - вважає Кароль.