Кримчани панічно скуповували російські номери через чутки про відключення МТС-Україна

У вихідні мобільний оператор «МТС Україна» розіслав кримським абонентам sms, в яких повідомлялося про можливі перебої зі зв'язком на півострові з не залежних від компанії обставин, що визвало хвилю панічної скупки російських номерів

На своєму сайті «МТС Україна» роз'яснила, що складнощі виникають у зв'язку з неможливістю проведення розрахунків з підрядниками, партнерами та абонентами в гривні, а також через інших факторів, які можуть вплинути на вихід з ладу обладнання, погіршити якість зв'язку, пише газета "Капитал".

Це повідомлення викликало паніку в Криму. В точках продажу сім-карт стоять величезні черги, іноді траплялися навіть бійки. Спекулянти продавали російські пакети, які коштують 50 рублів, в кілька разів дорожче (150 руб. І більше). 

Опитані виданням продавці сім-карт на півострові бачать ситуацію так: «Зараз мережа обслуговує як російський МТС, так і українська. Як тільки російських карт стане багато і мережа перестане справлятися, український МТС відключать ». Продавці лякають відключенням мережі «МТС Україна» дуже скоро, можливо, навіть сьогодні. 

У міністерстві інформації та масових комунікацій Криму інформацією про роботу мережі найближчим часом не мають. Представник відомства зазначив, що перехід рано чи пізно все одно повинен відбутися. При цьому прес-секретар «МТС Україна» Вікторія Павловська каже, що, незважаючи на технічні складнощі в роботі, компанія найближчим часом за своєю ініціативою йти з півострова не збирається. Але вирішальну роль може зіграти рішення місцевої влади, на які компанія вплинути не може, вказала співрозмовниця. 

У вихідні російські ЗМІ цитували недавній виступ в Росії міністра зв'язку і масових комунікацій Криму Миколи Никифорова, який сказав, що готовність російських мереж на півострові знаходиться на завершальній стадії.

"Ми плануємо перейти до їх включенню, коли кількість сім-карт на руках населення досягне критичної маси", - додав він, підкресливши, що це трапиться найближчим часом. 

Нагадаємо, в Криму 16 червня о роздрібних мережах, за винятком фірмових магазинів «МТС Україна», почалися продажі стартових пакетів російської МТС, призначених для Краснодарського краю з кодом РФ +7. Кримські ЗМІ на початку минулого тижня рапортували про 100 тис. проданих російських стартових пакетів, а наприкінці тижня - вже про 200 тис. 

Конкурент МТС - «Київстар» - раніше теж заявляв, що зазнає труднощів при взаєморозрахунках за електроенергію та оренду. В результаті деякі базові станції на півострові припиняють роботу. 
«Прогнозувати розвиток ситуації ми не можемо», - коментує директор з корпоративних зв'язків компанії «Київстар» Михайло Шуранов.