Продан прокоментував "комфортні та м’які" пропозиції по газу

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан прокоментував слова Міністра енергетики РФ Олександра Новака щодо відсутності намірів російської сторони змінювати свою пропозицію та умови, за яких поставки газу в Україну поновляться

Коментар поширила прес-служба міністра, передає Еспресо.TV

"Зазначена пропозиція та умови російської сторони не можуть розглядатися українською стороною «як комфортні та м’які». Українська сторона також не може назвати цю пропозицію ані конструктивною, ані, навіть, добросовісною. Ця пропозиція містить ціну у 385 дол. США за 1000 куб м. газу, яку не тільки українська сторона, але і представники Єврокомісії визнають неринковою та завищеною.

Більш того, сам механізм, яким російська сторона пропонує встановити цю ціну – в односторонньому порядку, шляхом прийняття урядового рішення - також є неприйнятним. Це спроба залишити питання постачання газу в Україну в якості постійно діючого політичного важеля.

Російська сторона не зробила у переговорах жодного кроку назустріч, відійшовши на останніх раундах навіть від домовленостей, що були досягнуті у ході переговорів раніше.

Натомість українська сторона, здійснивши платіж у сумі 786,4 млн. дол. США повністю розрахувалась за газ, поставлений у першому кварталі поточного року, не словами, а діями підтвердила своє налаштування на конструктивне вирішення проблеми.

Сьогодні ми, маючи з європейськими партнерами спільне бачення компромісного рішення, чекаємо від російської сторони кроків у напрямку зближення позицій, звичайно, якщо російська сторона має за мету вирішення проблеми, а не її ескалацію", - сказав Продан.