Російський оператор загинув в результаті спланованої терористами провокації, - російські ЗМІ

Російський оператор Анатолій Клян загинув в результаті провокації, яку сплановали терористи

Про це повідомляє журналіст російського видання Forbes Орхан Джемаль, який перебував на місці подій, передає Еспресо.TV з посиланням на «ТСН».

За його словами, спроба захопити українську частину в селищі Спартак в передмісті Донецька виглядала не як військова операція, а як провокація.

На організованих для журналістів зборах бойовик за прізвищем "Гюрза" розповів, що їх повезуть до військової частини в одному автобусі разом із солдатськими матерями. При цьому з командиром частини нібито вже була досягнута домовленість про безкровну здачу об'єкта. "У цій частині багато озброєнь ППО, але особового складу не більше 50 осіб: офіцери і солдати-строковики, які охороняють техніку. З командиром частини досягнута домовленість про здачу без бою. Матері солдатів, які служать там, вийдуть із плакатами для додаткового морального тиску, а ви зможете підготувати сенсаційний матеріал. Самі переговори буду вести я, у мене є в цьому досвід", - заявив "Гюрза".

Джемаль зазначив, що поїхав не з усіма на автобусі, а взяв таксі з колегами. Коли вони під'їхали на місце і стали чекати "Гюрзу" та автобус, по їхній машині з боку військової частини було відкрито "шквальний автоматний вогонь", після чого "в небо злетіли освітлювальні ракети, а автомобіль почали розстрілювати із підствольних гранатометів". Журналістам вдалося відповзти і сховатися в яру. "Тим часом на шосе розігрувалася основна частина трагедії. У той час як ми здирали шкіру з ліктів і колін, переповзаючи шосе, прибув автобус з журналістами. Водій висунув у вікно білу хустку, звернув до частини і одразу ж потрапив під щільний вогонь. Поки намагалися вирулити в безпечне місце, водій був поранений. Смертельне поранення отримав оператор Першого каналу Анатолій Клян. Куля увійшла в ліву частину грудей трохи нижче від серця", - розповів Джемаль.

Він попереджає, що у зв’язку з інцидентом буде маса заяв про нелюдяних київських фашистів, які розстрілюють журналістів". "Хоча всі до єдиного, хто ускочив у цю халепу, розуміють, що нас просто підставили під кулі. Не дарма цю війну називають "здебільшого інформаційною", розстріляний автобус з журналістами - теж пропагандистське досягнення", - підсумував Джемаль.

Нагадаємо, у ніч на 30 червня у Донецьку в ході бойових дій загинув оператор російського "Першого каналу" Анатолій Клян.

За даними ЗМІ, Клян отримав смертельне поранення у живіт. Йому було 68 років. Трагедія сталася біля військової частини в Донецьку, куди знімальна група приїхала робити черговий репортаж.

Прокуратура Донецької області порушила за даним фактом кримінальну справу за ч.1 ст.115 Кримінального Кодексу України (умисне вбивство).