Нардепи хочуь підкоригувати заборону роботи російських банків в Україні

Народні депутати хочуть внести поправки в законопроект, який забороняє роботу в країні банків, що входять до групи, створену за законами "країни-окупанта", тобто Росії

Про газеті "Коммерсантъ" повідомив один з авторів законопроекту, нардеп Сергій Терьохін

В четвер у Верховну раду будуть внесені поправки до другого читання законопроекту, які скасовують скандальну статтю.

"Це формулювання носила, швидше, емоційний характер, з раціональної точки зору вводити повну заборону діяльності" дочок "російських банків неправильно, - визнав Сергій Терьохін. - Поправки передбачають заборону на роботу на неокупованої території України лише для тих банків, які працюють в Криму, тобто, по суті, визнали його приєднання до Росії. Сподіваюся, дані поправки будуть прийняті ".

На даний момент всі російські банки, що мають "дочок" на Україні, вже залишили Крим.

Нагадаємо, 19 червня Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект "Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України". Одна з його статей предусмотрівает заборону на роботу в країні банків, що входять до групи, створену за законами "країни-окупанта". По суті, даний пункт вводить заборону на всі дочірні структури російських банків. Порядок і строки їх вигнання повинен визначити Нацбанк України (НБУ).

В Україні працюють дочірні структури "Сбербанку Росії", ВТБ, Зовнішекономбанку, "Альфа-груп", "Російського стандарту" і "Трасту". За даними НБУ, за підсумками першого кварталу обсяг їх активів у країні становив 163 млрд гривень, або 12,4% від загальних активів банківської системи України. На дочірні структури російських банків припадає 15% від усього корпоративного кредитного портфеля банків на Україні і 8,4% - від роздрібного. Їх частка на ринку залучення коштів України становить 9%.