До переговорів щодо безпеки України треба залучити США, Велику Британію і Китай, - правник

Міжнародні переговори щодо питання територіальної безпеки України слід проводити у форматі Будапештського меморандуму за участі США, Великої Британії і Китаю

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив завідувач кафедри міжнародного права в КІМВ  Олександр Задорожний.

"На мою думку, переговори, які стосуються питань безпеки, треба вести у форматі Будапештського меморандуму за участі США, Великої Британії і Китаю", - зазначив Задорожний.

Коментуючи вчорашню чотиристоронню зустріч глав МЗС Росії, ФРН, Франції та України, він наголосив, що посередництво ЄС у цих переговорах не зовсім виправдане, оскільки Угода про Асоціацію з ЄС не стосується питань гарантування безпеки.  

"Скоріш за все, посилання на Угоду про Асоціацію з ЄС і з того боку можливість виступати ЄС посередником необґрунтована, оскільки формат Асоціації не визначає безпекових питань. А безпекові питання визначає Будапештський меморандум", - підкреслив Задорожний. 

Однак, за його словами, "Путіну невигідно, щоб США брали участь в цих переговорах".

Нагадаємо, вчора відбулася зустріч глав МЗС Росії, ФРН, Франції та України, на якій була погоджена декларація про перемир'я.

Будапештський меморандум був укладений 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. У відповідь на відмову України від ядерної зброї зазначені країни виступили гарантами її територіальної цілісності та суверенітету.