Лише один келих вина або пива у 14 років може підштовхнути підлітка до алкоголізму, - вчені

Дослідники Вермонтського університету в Канаді ще раз довели: раннє вживання алкоголю може стати причиною пияцтва у майбутньому

Згідіно дослідження канадських вчених, люди, що пробують алкогольні напої у 14-річному віці вже у 16 років з вірогідністю у 70 % стануть на шлях пияцтва, повідомляє британське видання  The Daily Mail. У дослідженні взяли участь понад 2 тис. підлітків з Англії, Ірландії, Франції та Німеччини. 

Раннє вживання алкоголю є однією з найпоширеніших причин подальшого пияцтва. Серед інших факторів – особистісні якості людини, такі як пошук нових відчуттів, генетика, родинна спадковість, структура мозку. 

Так, розмір мозку впливає на ставлення людини до алкоголю. Чим більший мозок, тим більша вірогідність вживання алкоголю. Поєднання та аналіз усіх цих причин дасть змогу науковцям з’ясувати, чи є у людини схильність до алкоголізму.

Вживання хоча б одного келиха "гарячого" напою може стати причиною для подальшого пияцтва. На думку канадських дослідників, це можливо через те, що у підлітків такий досвід асоціюється з ризиковістю та "дорослим" життям. За словами доктора Х’ю Джеревана, період з 14 до 16 років є критичним у житті молодої людини, оскільки саме тоді формується ставлення до алкоголю.

"Відтягнення "знайомства" підлітка з алкоголем на півроку або рік може стати вирішальним втручанням у його долю", - зазначає дослідник Вермонтського університету.

Разом із тим, науковці уточнюють: пияцтвом, на їхню думку, вважається триразове перебування у стані сильного алкогольного сп’яніння.

Нагадаємо, що проблема зловживання алкоголю актуальна для багатьох країн світу. Так, зокрема у Британії на лікування алкоголіків та наркоманів щорічно витрачають $ 1 млрд.