Наукові установи Криму стануть частиною Російської академії наук

Російська академія наук створює своє представництво в Криму, що у майбутньому планує стати повноцінним академічним відділенням

"Ми отримали багато пропозицій про те, щоб інститути перейшли з-під юрисдикції Національной академії наук України  до РАН. Люди хочуть проводити фундаментальні дослідження", -  про це заявив Володимир Фортов, президент російської академії наук, пише ИТАР-ТАСС.

За його словами в РАН, бачать варіант організувати там представництво. "А потім, мабуть, це все має перерости у відділення. Завдання в тому, щоб тематика, яка вважається у нас пріоритетною і фінансується державою, була поширена і на ці інститути. Ми зараз цим займаємося досить щільно", - заявив Фортов.

В Криму наразі є близько 100 наукових установ, які ведуть фундаментальні дослідження. Частина їх належить Національній академії наук України, частина - Національній академії аграрних наук України.

Зокрема до складу НАН України входить близько 20 установ, серед яких Кримська лазерна обсерваторія Головної астрономічної обсерваторіїКарадазький природний заповідникІнститут біології південних морів ім. О.О.Ковалевського та багато ін.

За словами Фортова, РАН не хоче рвати зв'язків з НАН України, і висловив сподівання на підтримку стосунків в рамках Міжнародної асоціації академій наук.

Раніше Еспресо.TV повідомляло, що члени відділення економіки НАН України закликали радника російського президента Сергія Глазьєва добровільно відмовитися від звання іноземного члена академії.