Небоженко: З призначенням Косюка Порошенко побіг попереду паровоза

Мільярдер Юрій Косюк на посаді першого заступника глави Адміністрації президента з силових питань не має поки що достатніх повноважень для здійснення покладених на нього завдань, і його посада дублюватиметься з відповідною посадою віце-прем’єра

Про це Еспресо.TV заявив політолог Віктор Небоженко.

За його словами, призначення Косюка «відповідає поведінці президента в президентській республіці, в парламентській же республіці таку координацію здійснює віце-прем’єр. Нещодавно цю посаду займав Віталій Ярема. Порошенко біжить попереду паровоза». 

«Він впевнений, що дотисне Верховну раду і отримає додаткові повноваження як президент, що дозволяє йому поставити людину, не в Кабмін а в Адміністрацію президента, який би відповідав за роботу Міністерства внутрішніх справ, СБУ, Міноборони в умовах воєнного часу. В даному випадку така людина повинна мати повноваження керувати міністрами. На особистих контактах, в умовах нашої бюрократії, цілком можливо, що міністри будуть підкорятися людині з Адміністрації президента, але це насправді складно і це не найкращій підхід», - додав Небоженко.

Він вважає, що, скоріше за все Порошенко «призначив Косюка як менеджера, який має працювати в умовах кризи». «Пам’ятаєте Ложкін казав, що прийшов в АП не заради політики, а як суперменеджер по роботі з кризовими ситуаціями. Напевно за такими мотивами прийшов і Косюк. Він мабуть сильний менеджер і його завдання налагодити  взаємодію між цивільним бізнесом і армією. Але велика проблема – чи будуть рахуватися ці люди з ним. Повноважень у нього начебто особливих нема. Але можливо, що це та людина, яка може це зробити за підтримки президента. Тільки так можна пояснити призначення супермільярдера на такі посади», - пояснив експерт.

«Є ще така гіпотеза, що є домовленість між Порошенком і Арсенієм Яценюком, що посада віце-прем’єра з координації силових структур скасовується. Не може ж в нас двоє людей відповідати за один сектор. Скоріше за все Порошенко щось знає, чого не знаємо ми», - підсумував Небоженко.

Нагадаємо, вчора Порошенко повідомив, що буде вносити до Верховної Ради на посаду міністра оборони кандидатуру генерал-полковника Валерія Гелетея, на посаду керівника Генерального штабу - генерал-лейтенанта Віктора Муженка, та призначив Юрія Косюка для координації дій та підвищення рівня керованості силовим блоком першим заступником глави Адміністрації президента з цих питань.

Читайте також ТОП-5 фактів з життя нових керівників української армії.