Порошенко будує систему влади, як бізнес-корпорацію, - Кошель

Президент Петро Порошенко вибудовує систему влади за принципом бізнес-корпорації, така модель державної влади має продемонструвати ефективність

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив політолог Олексій Кошель.

«Президент будує систему влади, як бізнес-корпорацію. Він не призначає героїв Майдану, представників політичних сил. Він погодився, що більшість контролюючих посад (зокрема, спікера та прем’єр-міністра) залишаються за представниками «Батьківщини», які були його опонентами. Ми також бачимо, що президент не пішов на співпрацю з представниками УДАРу. Адже саме Кличкові Порошенко завдячує блискучою перемогою на виборах. За логікою у владі мала б бути велика квота для представників УДАРу, проте цього не відбувається. Ми забули про партійні квоти – це великий плюс», - сказав Кошель.

Він також відзначив, що деякі призначення досить суперечливі з точки зору суспільної думки, проте хороші менеджери у системі влади продемонструють набагато вищу ефективність, а ніж при сумнівних призначеннях в минулому.

«В цьому принципі призначень є плюси, а є й мінуси. І мінус в тому, що представники бізнесу мають слабкий досвід в управлінні країною. А державою управляти значно складніше, ніж бізнесом. Згодом ми побачимо їхні перші помилки, але з часом система спрацюється і буде демонструвати ефективну роботу», - вважає політолог.

Він також нагадав про грузинський досвід у реформуванні держави.

«Згадаймо, як все починалося в Грузії. Це була група друзів Саакашвілі, які мали якісну американську та європейську освіту, але не мали досвіду управління державою. Перші півроку вони припускалися тактичних помилок, проте стратегічно  вони діяли правильно», - сказав Кошель.