Рада планує дозволити переводити доларові іпотечні кредити в гривню

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню"

За законопроект нардепа від "Батьківщини" Руслана Князевича проголосувала 289 депутатів, передає Еспресо.TV.

Також нардепи проголосували за про скорочення терміну підготовки до другого читання проекту закону.

На голосування виставлялися альтернативні законопроекти по реструктуризації валютних кредитів, але нардепи їх не підтримали.

За словами спікера Верховної Ради Олександра Турчинова законопроект Князевича узгоджувався і був підтриманий Нацбанком та Міністерством фінансів України.

"У зв’язку з бойовими діями, енергетичною блокадою, будь-який несбалансованй з Нацбанком законопроект буде заветований. Саме тому ми проводили наради за участю Нацбану і Мінфіну і за їх пропозицією вони підтримали законопроект Князевича", - повідомив Турчинов.

Відповідно закону Князевича реструктуризації підлягають зобов’язання за кредитом в іноземній валюті, що відповідає сукупності таких ознак:

- кредит було отримано споживачем у розумінні Закону України «Про захист прав споживачів» (далі - позичальник);

- кредит було отримано на придбання житлової нерухомості або майнових прав на житлову нерухомість для власного проживання, яке є єдиним житлом фізичної особи та/або його сім’ї, та забезпечений цією нерухомістю або цими майновими правами. Під єдиним житлом слід розуміти – жиле приміщення, в якому позичальник та/або члени його сім’ї зареєстрували своє постійне місце проживання, і не мають більше у власності приміщень придатних для проживання;

- загальна сума несплачених зобов’язань за кредитом не перевищує 1 млн. гривень за офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на 01.01.2014;

- відсутність заборгованості за кредитом станом на 01.01.2014 або її погашення до моменту реструктуризації.

Реструктуризації підлягає один кредит позичальника, отриманий в банківській системі.