Саркозі "глибоко шокований" звинуваченнями в корупції та нарікає на політичних опонентів

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі шокований висунутими проти нього звинуваченнями і вважає, що вони є результатом політичних маніпуляцій

Про це колишній французький лідер заявив в інтерв'ю телеканалам TF1 і Europe1, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС

"Ситуація дуже серйозна, - заявив Саркозі. - Йдеться про політичний маніпулюванні правосуддя. Французи повинні це знати". 

Екс-президент зазначив, що він був "глибоко шокований" висунутими проти нього звинуваченнями. 

"Робиться все можливе, щоб виставити мене в світлі, що не відповідає дійсності, - переконаний Саркозі. - Я ніколи не здійснював дій, що суперечать принципам правової держави і Республіки". 

Водночас колишній президент Франції заявив, що не має наміру відмовлятися від політичних амбіцій, незважаючи на нове судове розслідування і звинувачення на його адресу. 

"Питання про відмову від повернення в політику для мене не стоїть, - сказав Саркозі. - У мене є обов'язки перед моєю країною". 

Разом з тим, відповідаючи на питання про можливість виставлення його кандидатури на праймеріз партії Союз на підтримку народного руху, Саркозі заявив, що "рішення про це буде прийнято в кінці серпня - початку вересня". 

Таким чином екс-президент фактично підтвердив обґрунтованість чуток про його можливе повернення на політичну арену. 

На думку спостерігачів, сам факт інтерв'ю є своєрідним сигналом для прихильників Саркозі, адже протягом довгого часу він завзято відмовлявся від публічних коментарів. 

Також Саркозі виступив з критикою дій судових слідчих, які дали санкцію на прослуховування його телефонів протягом майже року після того, як він залишив Єлисейський палац. Подібне рішення стосовно колишнього глави держави стало безпрецедентним в історії П'ятої республіки. Також вперше у судовій практиці Франції екс-президент був доставлений у супроводі поліції для дачі свідчень. Це сталося у вівторок вранці, при цьому допит тривав більше 15 годин. Саркозі залишив будівлю органів юстиції в Нантері лише пізно вночі - близько 02.00 (03.00 за Києвом). Це було зроблено з метою "принизити" його гідність, переконаний колишній глава держави. 

Французькі судді висунули Саркозі звинувачення за трьома статтями. Його підозрюють в активній корупції, використанні в корисливих цілях порушення іншими особами таємниці слідства і в торгівлі впливом. Дані порушення закону, вважає французька юстиція, могли бути допущені Саркозі в рамках "справи Ліліан Бетанкур" - про нелегальне фінансування його передвиборної кампанії 2007 року. 

Відзначимо, що в жовтні 2013 всі звинувачення з екс-президента у цій справі були повністю зняті. 
Звинувачення у цьому зв'язку висунуті також проти адвоката екс-президента - Тьєррі Ерзог і займав раніше пост помічника прокурора Жильбера Азібера. Вони можуть бути визнані винними, зокрема, в корупції і порушенні таємниці слідства.