Укрзалізниця оцінює збитки від терактів на залізничних шляхах в 1,2 млрд грн

Унаслідок дій терористів впродовж травня-червня залізницям України завдано збитків на суму 1,2 млрд грн.

Про це повідомляє Еспресо.TV. з посиланням на прес-службу «Укрзалізниці».

«За ці кошти можна було б здійснити реконструкцію із заміною нових елементів понад 200 км колії», - зазначили на підприємстві.

За даними Укрзалізниці, значну частину збитків завдано через підриви залізничних мостів, а саме: через річку Сіверський Донець перегону Рубіжна – Насвітевич,  міст перегону Машчермет – Шпичкине, мости парної та непарної колій через річку Сіверський Донець перегону Ямпіль – Сіверськ, шляхопровід на перегоні Оріхівська – Мала Токмачка.

«Ділянки колії, які були підірвані, сягали від 1,5 метра до понад 50 метрів. Відновлювати рух на них працівникам служб колії доводилося в небезпечних умовах, однак аварійно-відновлювальні роботи виконувалися в найкоротші терміни. Більшість пошкоджених ділянок для руху відкривали вже через кілька годин», - розповіли в Укрзалізниці.

Крім того, залізничники заявляють про 43 випадки незаконного втручання у діяльність підприємств господарства електропостачання. Переважно були пошкоджені опори ліній контактної мережі та сама контактна мережа, силові трансформатори. Найбільшого впливу від бойових дій зазнали ділянки: Красний – Лиман, Луганськ, Слов’янськ, Іловайськ. На відновлення обладнання електропостачання знадобляться десятки мільйонів гривень.

Загалом за шість місяців 2014 року на залізницях України сталося 230 випадків незаконних втручань сторонніх осіб у діяльність залізниць, що на 101 випадок більше, ніж за аналогічний період минулого року. Внаслідок цього було затримано 234 поїзда.

«Навіть у надзвичайно складних умовах смертельної небезпеки залізничники цілодобово забезпечують перевізний процес, оперативно проводять аварійно-відновлювальні роботи, вивозять мешканців із місць ведення бойових дій», - зазначили в Укрзалізниці.

Нагадаємо, за даними секретаря РНБО Андрія Парубія, за останній тиждень терористи влаштували 10 терактів на залізницях.

Також зазначимо, що з початку бойових дій під час виконання службових обов’язків було травмовано шість працівників залізничного транспорту, один із них – смертельно.