Лідер Іракського Курдистану: Розпад Іраку - неминучий

Лідер Іракського Курдистану Масуд Барзані вважає неминучим розпад Іраку

Про це він заявив в опублікованому інтерв'ю німецькій газеті Welt am Sonntag, повідомляє ІТАР-ТАРС.

"Ірак розпадеться, така дійсність, яку багато хто не хоче бачити", - зазначив Барзані. При цьому, за його словами, поточне положення в країні є "загрозливим", а посилення позицій угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту", недавно перейменуваного в "Ісламську державу" - це "результат неправильної політики іракського уряду".

"За тим, що формування ІДІЛ стають все сильнішими, ми давно спостерігали з великим занепокоєнням і інформували про це уряд в Багдаді, - повідомив Барзані. - Однак (прем'єр-міністр) Нурі аль-Малікі не хотів нічого чути".

"Якби він протягом тривалого часу не ігнорував би проблеми, ситуація зараз була б краще. Потрібно розуміти, що в областях, населених сунітами, управляє не тільки ІГІЛ, там діють і інші угруповання, які виступають проти центрального уряду. Зрештою суніти самі повинні звільнитися від ІДІЛ", - зазначив лідер Іракського Курдистану.

Барзані також вказав, що "було необхідно з самого початку сформувати мультирелігійний, представлений різними народами іракськй перехідний уряд". За його словами, просування бойовиків ІДІЛ довело, що іракська армія не здатна забезпечити стабільність в країні, і що повне виведення американських сил було помилкою.

Лідер Іракського Курдистану також виступив за вихід автономного регіону зі складу Іраку. "Незалежність - природне право народу. Водночас, ми запитаємо народ, перш ніж оголосимо про незалежність", - сказав Барзані. У парламенті автономного регіону опрацьовується питання проведення відповідного референдуму, нагадав він. Лідер Іракського Курдистану вказав, що не очікує тут протидії з боку США. Барзані також додав, що відносини регіону "з Туреччиною в останні 10 років суттєво покращилися і зараз знаходяться на дуже хорошому рівні." Ми підтримуємо мирний процес між курдами і турецьким урядом ", - зазначив він.