"Київстар" в Криму замінили російським оператором

Державна комісія з радіочастот Росії видала компанії «Вимпелком» (Beeline, Росія) радіочастотний ресурс в Криму, який зараз використовує український оператор «Київстар»

Поінформовані співрозмовники в Москві кажуть, що, за логікою, Beeline повинен був отримати і доступ до 3G-частотах в регіоні, пише газета "Капитал".

Згідно з випискою з російської системи та плану нумерації від 1 липня, за «Вимпелком» в Криму вже закріплений номерний ресурс у кількості 500 тис. номерів з кодом 978 (семизначні абонентські номери будуть починатися на «6»). Згідно з даними дослідження ринку зв'язку Криму, проведеного iKS Consulting, «Київстар» в 2013 р. обслуговував на півострові трохи більше сім-карт - 624 тис. 

Ще на 1 млн номерів в Криму отримала дозвіл загадкова «К-Телеком». Трохи більше місяця тому їй також дістався радіочастотний ресурс «МТС Україна» на півострові. Ця компанія буде використовувати все той же код 978, а номери будуть починатися на «9». Нагадаємо також, з 16 червня в Криму почали продавати тільки сім-карти МТС (Росія), призначені для Краснодарського краю (9787ХХХХХХ). У цілому, за даними російських чиновників, вже продано близько 500 тис. сім-карт. Поданим iKS Consulting, у «МТС Україна» в Криму 1,6 млн абонентів. 

У «Київстарі» заявляють, що у них як і раніше немає нових ввідних щодо подальшої роботи в регіоні. «Ми не можемо коментувати дії органів влади Росії. Компанія поки продовжує надавати послуги на території АР Крим, спостерігаючи погіршення якості з причин часткового відключення базових станцій і неможливості здійснення розрахунків», - заявив директор з регуляторно-правового забезпечення «Київстар» Андрій Осадчук. 

Московські джерела видання припускають, що МТС і VimpelCom (володіє «Київстаром» в Україні та Beeline в Росії), чиїми акціонерами, крім росіян, є також і іноземні інвестори, змушені діяти вкрай обережно при запуску телеком-проектів у Криму, так як Міжнародний союз електрозв'язку все ще не визнав частоти регіону за Росією. Крім того, частина міжнародних компаній вважають Крим окупованою територією і рекомендують своїм бізнесам утриматися від роботи там. Тому російські оператори і заплутують сліди на півострові.